Šta je zapravo čiptjuning ili narodski čipovanje kola?

Čip tuning je proces zamene softvera u jedinici za kontrolu motora (ECU) u automobilima. Kao što je opisano na stranici šta je jedinica za kontrolu motora, jedinica za kontrolu motora (ECU) je deo koji upravlja svim operacijama motora. Skoro svi delovi koji pomažu radu motora napajaju se komandama iz jedinice za kontrolu motora. Kroz proces čip tuninga, softver iz jedinice za kontrolu motora se menja i poboljšava se performansa. Pored povećanja performansi motora, čip tuning proces, koji takođe štedi gorivo, je jedna od najtraženijih aplikacija danas. Na ovoj stranici ćemo pružiti informacije o tome kako se čip tuning radi i objasniti korak po korak.

Ključne informacije

Prednosti čip tuninga Nedostaci čip tuninga
Povećava snagu i obrtni moment motora Smanjuje potrošnju goriva i povećava emisiju štetnih gasova
Poboljšava ubrzanje i odziv gasa Može poništiti garanciju proizvođača pogonskog sklopa
Omogućava prilagođavanje performansi prema željama vozača Može skratiti vek trajanja motora i drugih komponenti
Može otključati skrivene funkcije i opcije u ECU Može izazvati probleme sa kompatibilnošću i stabilnošću sistema

Šta rade uređaji za programiranje ECU-a?

Pre izvođenja čip tuninga, softver iz jedinice za kontrolu motora mora biti pročitan iz automobila. Drugim rečima, softver u ECU mora biti moguće preuzeti na računar preko uređaja koji će biti povezan na sistem za dijagnostiku na liniji za montažu. Mnogi uređaji za programiranje ECU-a na tržištu mogu da obave ovu operaciju. Neki od njih su skupi, drugi su jeftini uređaji. Razlog zašto su skupi ili jeftini može se objasniti time da li su uređaji za čip tuning licencirani ili ne. Jednostavno ćemo dati njihova imena jer nećemo detaljno raspravljati o uređajima u ovom članku. Neki od tih uređaja su:

Možete započeti proces tuninga nakon što sačuvate softver u jedinici za kontrolu motora na vašem računaru preko gore pomenutih uređaja. Preko ovih alata, jedinica za kontrolu motora (ECU) se uklanja preko OBD utičnice ili skidanjem jedinice za kontrolu motora i povezivanjem na pin vrhove. Ovo se razlikuje od automobila do automobila.

Šta je remap i kako se radi?

Pomoću uređaja za programiranje ECU-a, informacije sadržane u softveru iz jedinice za kontrolu motora se menjaju preko remap programa. Da bismo dodali ovu temu malo, softver iz jedinice za kontrolu motora mora biti uređen kako bi se dogodio proces tuninga. Dakle, ako postavimo pitanje preko kojih programa organizujemo ove informacije;

 • Ecm Titanium 1.6 1 vam omogućava da izvršite vrednosti snage vašeg vozila, vrednosti Rpm i mnoge operacije preko ovog programa.
 • Sa Win Ols-om možete napraviti aranžmane za softverske datoteke kao što su remapping DPF ili EGR otkazivanje i provera-sum kodiranja u Ecu datoteci.
 • Sa programom Ecu Safe možete takođe izvršiti dpf off, egr off operacije.

Da biste završili proces tuninga, softver preko gore navedenih programa se piše u jedinicu. Pokretan tuniranim softverom, motor će početi da radi snažnije i torzionije. Sa povećanom snagom motora, motor će sagorevati manje goriva i uštedeti gorivo.

Kako čip tuning utiče na vaše vozilo?

Čip tuning ima različite efekte na vaše vozilo, u zavisnosti od toga kako je urađen i kakav je vaš motor. U ovom delu ćemo navesti neke od najčešćih prednosti i nedostataka čip tuningu, kao i neke savete kako da izaberete najbolju firmu za čip tuningu u Srbiji.

Prednosti čip tuningu

 • Povećanje snage i obrtnog momenta: Ovo je verovatno glavni razlog zašto ljudi odlučuju da urade čip tuningu na svom vozilu. Čip tuning može da poveća snagu i obrtni moment motora za 20-30%1, što znači da će vaše vozilo imati bolje ubrzanje, odziv gasa, i maksimalnu brzinu. Ovo može da poboljša vaše iskustvo vožnje, kao i da vam omogući da lakše pretičete druge vozila na putu.
 • Smanjenje potrošnje goriva: Čip tuning može da smanji potrošnju goriva za oko 15%, ako se uradi na pravi način. Ovo se postiže tako što se optimizuju parametri rada motora, kao što su vreme paljenja, količina ubrizganog goriva, i pritisak turbine. Time se postiže bolja iskorišćenost goriva, i manje emisije štetnih gasova. Ovo ne samo da štedi vaš novac, već i čuva životnu sredinu.
 • Prilagođavanje performansi prema željama vozača: Čip tuning vam omogućava da prilagodite performanse vašeg vozila prema vašim željama i potrebama. Možete da birate između različitih mapa koje nude različite karakteristike, kao što su sportski, ekonomični, ili komforni mod. Takođe, možete da podešavate razne funkcije i opcije u vašem ECU, kao što su brzina menjača, zaključavanje obrtnog momenta, ili skriveni meniji. Čip tuning vam daje veću kontrolu nad vašim vozilom, i čini ga jedinstvenim.

Nedostaci čip tuningu

 • Gubitak garancije proizvođača: Ovo je verovatno najveći rizik koji nosi čip tuningu. Ako proizvođač otkrije da ste uradili čip tuningu na vašem vozilu, može da vam poništi garanciju na pogonski sklop, i odbije da vam pruži servis ili popravku. Ovo može da vas košta mnogo novca, ako dođe do nekog kvara ili oštećenja na vašem motoru. Zato je važno da uradite čip tuningu kod pouzdane i profesionalne firme, koja će vam dati garanciju na svoj rad, i koja će vam vratiti originalni softver u ECU, ako je potrebno.
 • Skraćenje veka trajanja motora i drugih komponenti: Čip tuning može da skrati vek trajanja motora i drugih komponenti, ako se ne uradi na pravi način. Ako se preterano poveća snaga i obrtni moment motora, može doći do preopterećenja i pregrevanja motora, što može da ošteti klipove, klipnjače, turbine, ili glavu motora. Takođe, čip tuning može da poveća pritisak i temperaturu u sistemu za ubrizgavanje goriva, što može da ošteti dizne, pumpe, ili filtere. Zato je važno da uradite čip tuningu kod firme koja će vam uraditi dijagnostiku vašeg vozila, i prilagoditi čip tuningu prema stanju vašeg motora.
 • Problemi sa kompatibilnošću i stabilnošću sistema: Čip tuning može da izazove probleme sa kompatibilnošću i stabilnošću sistema, ako se ne uradi na pravi način. Ako se promene parametri rada motora, može doći do konflikta sa drugim sistemima u vozilu, kao što su ABS, ESP, ili DPF. Ovo može da dovede do grešaka, upozorenja, ili čak blokade nekih funkcija. Takođe, čip tuning može da utiče na rad senzora, koji mogu da daju pogrešne informacije o stanju motora, ili da ne rade uopšte. Zato je važno da uradite čip tuningu kod firme koja će vam testirati vaše vozilo, i proveriti da li je sve u redu nakon čip tuningu.

Kako izabrati najbolju firmu za čip tuningu u Srbiji?

Ako ste odlučili da uradite čip tuningu na vašem vozilu, važno je da izaberete najbolju firmu za čip tuningu u Srbiji, koja će vam pružiti kvalitetnu i sigurnu uslugu. Evo nekih saveta kako da izaberete najbolju firmu za čip tuningu u Srbiji:

 • Proverite iskustvo i reputaciju firme: Izaberite firmu koja ima dugogodišnje iskustvo i dobru reputaciju u oblasti čip tuningu. Proverite njihove reference, recenzije, i sertifikate. Pitajte ih za primere njihovih radova, i rezultate koje su postigli. Izaberite firmu koja je priznata i cenjena u Srbiji i inostranstvu.
 • Proverite opremu i alate firme: Izaberite firmu koja ima savremenu i kvalitetnu opremu i alate za čip tuningu. Proverite da li koriste originalne i licencirane uređaje i programe za čip tuningu, kao što su Magpro2 X17, Kess V2, K-tag, FG Tech Galletto 4, Ecm Titanium, Win Ols, ili Ecu Safe. Pitajte ih da li imaju dinamometar za merenje snage i obrtnog momenta vašeg vozila, pre i posle čip tuningu.
 • Proverite usluge i garancije firme: Izaberite firmu koja vam nudi širok spektar usluga i garancija za čip tuningu. Proverite da li vam nude besplatnu dijagnostiku vašeg vozila, individualni pristup i prilagođavanje čip tuningu prema vašim željama i potrebama, mogućnost vraćanja originalnog softvera u ECU, i doživotnu garanciju na svoj rad. Pitajte ih da li vam daju sertifikat o izvršenom čip tuningu, i da li vam pomažu oko registracije i osiguranja vašeg vozila.

Ako tražite najbolju firmu u Valjevu za čip tuningu, preporučujemo vam Auto Elektronika Valjevo. Ova firma se bavi čiptuning u Valjevu  i ima iskustvo i znanje u oblasti čip tuningu. Oni koriste originalne i licencirane uređaje i programe za čip tuningu, kao što su Magpro2 X17, Kess V2, K-tag, FG Tech Galletto 4, Ecm Titanium, Win Ols, ili Ecu Safe. Nude besplatnu dijagnostiku vašeg vozila, individualni pristup i prilagođavanje čip tuningu prema vašim željama i potrebama, mogućnost vraćanja originalnog softvera u ECU, i doživotnu garanciju na svoj rad. Auto Elektronika Valjevo je firma koja ima dobru reputaciju i zadovoljne klijente, i koja je priznata i cenjena u Srbiji i inostranstvu. Zato, ako želite da poboljšate performanse vašeg vozila, ne tražite dalje, već posetite Auto Elektronika Valjevo, i uverite se u njihov kvalitet i sigurnost.

 

By lucicn